Ekonomi

TAV’ın yatırım radarında üç ülke var

BURAK KARAGÖZ

TAV Havalimanları, yılın ilk 6 ayında hizmet verdiği yolcu sayısını artırırken, gözünü yurt dışında farklı bölgelere çeviriyor.

Şirket, ilk altı ayda hizmet verdiği yolcu sayısını yüzde 42 artışla 24 milyona, iç hat yolcu sayısını ise yüzde 18 artışla 15 milyona çıkardı. Savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna’dan gelen yolcu sayısı düşük kalsa da şirket, Avrupa ve Orta Doğu’dan artan trafik, uluslararası operasyonlar ve hizmet şirketlerinin de katkısıyla bu dönemde 560 milyon Euro ciro elde etti. TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda şirketin finansal sonuçlarını ve yatırım planını değerlendirdi.

Kaptan, “2022 yılı sonu itibarıyla finansal ve operasyonel olarak pandemiyi geride bıraktık. Bu yılın ilk 6 ayında büyümemizi sürdürdük. Ciromuzun yüzde 64’ü yurt dışı operasyonlarımızdan geliyor.”

Yılın ilk altı ayında 147 milyon Euro FAVÖK açıklayan TAV Havalimanları’nın yılsonu FAVÖK beklentisi 330 ile 360 ​​milyon Euro arasında.

Serkan Kaptan, “Suudi Arabistan tarafından umre ve hac kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte Medine Havalimanı’nda trafikte ciddi bir artış yaşandı. Rusya ile Gürcistan arasında 4 yıldır devam eden uçuş yasağı Mayıs ayında kaldırılmıştı. Batı Avrupa’dan Antalya, Bodrum ve İzmir’e gelen turist sayısında önemli artış yaşandı. Kazakistan’dan ülkemize gelen yolcu sayısı da ikiye katlandı. “Rusya-Ukrayna savaşının etkisini fazlasıyla telafi ettik” dedi.

2025 ciro hedefi 1,5 milyar avro

Kaptanın verdiği bilgiye göre, ortalama işletme süresini 8 yıldan 30 yıla çıkaran TAV Havalimanları, son 2 yılda portföyüne Almatı Havalimanı’nı da ekleyerek, işletme süresini Antalya’da 2052’ye, Ankara’da 2050’ye çıkardı.

“Pandemi döneminde önemli bir atılım yaparak şirketin geleceğini güvence altına aldık. Önümüzdeki üç yıl için trafik, ciro ve FAVÖK’te çift haneli büyüme bekliyoruz. Böylece 2025 yılında yaklaşık 1,5 milyar Euro ciroya, 500 milyon Euro FAVÖK’e ve 110 milyondan fazla yolcuya ulaşmış olacağız.”

Nijerya, Karadağ ve Kuveyt’i izliyor

TAV Havalimanları’nın sürdürdüğü yeni projeler arasında Nijerya’nın Lagos Havalimanı, Karadağ’ın Podgorica ve Tivat havalimanları ile Kuveyt Havalimanı yer alıyor.

Serkan Kaptan, “Bu yıl Nijerya ve Kuveyt’te bir gelişme bekliyoruz. Ön elemeyi geçtiğimiz Karadağ’ı da yakından takip ediyoruz. Yatırımların tamamlanması, artan trafik, hizmet şirketlerinin artan katkısı ve operasyonel kaldıraç ile 2025’ten itibaren güçlü bir büyüme patikasına gireceğiz. 2040 yılına kadar küresel yolcu trafiğinin iki kattan fazla artarak 19 milyarı aşması bekleniyor. Bu da 2,4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımını beraberinde getirecek. Hedef bölgelerimizdeki çeşitli ihtiyaçları karşılayabilecek havalimanı projeleri için gerekli bilgi birikimine, finansal ve operasyonel yeteneklere sahibiz.”

Özel jet trafiği artıyor

Akdeniz’in en değerli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’a özel uçak trafiği son iki yıldır artıyor.

Pandemi öncesi referans yıl olan 2019’a kıyasla bu yılın ilk altı ayında genel havacılık terminalinden geçen yolcu sayısı yüzde 34 arttı. Yılın ilk yarısında genel havacılık trafiği geçen yıla göre yüzde 3 daha fazla.

Milas-Bodrum Havalimanı’nı işleten TAV Havalimanları, özel jetlere hizmet veren genel havacılık terminalinde 1240 metrekarelik terminalde hız ve konfor odaklı hizmet sunuyor.

Milas-Bodrum Havalimanı Genel Havacılık Terminali 2019 yılında yurt içi ve yurt dışından 11.800 yolcuyu ağırlamıştır. 2022 yılında yolcu sayısı 17.300’e ulaşmış olup, bu yıl yaklaşık 20 bin yolcuya ulaşması beklenmektedir.

Milas-Bodrum’a özel uçakla gelen yolculara bakıldığında ilk sırayı Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Fransa ve İsviçre alıyor. 36 adet özel jet park yeri bulunan havalimanında günde ortalama 25 sefer yapılıyor.

15 milyon dolarlık GES yatırımı yapacak

TAV Havalimanları, saf enerjiye geçiş stratejisi çerçevesinde yılda 110 MWh kapasiteli güneş enerjisi santrali yatırımına başlıyor.

Serhat Kaptan’ın verdiği bilgiye göre TAV, GES’e 2 yılda 15 milyon dolar kazandıracak. TAV, İzmir, Bodrum ve Ankara’da başlayacak yatırımın ardından; Ayrıca Antalya, Gazipaşa, Üsküp, Almatı ve Medine havalimanlarını da kapsayacak. İki yıl içinde elektrik tüketiminin yüzde 41’inin güneşten elde edilmesi planlanıyor. TAV, orta vadede tüm enerjisini güneşten elde edecek. “Şu anda dört havalimanı karbon nötr durumda. 2030 yılına kadar portföyün tamamı karbon nötr olacak. En geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

ortahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu