Kahverengi kokarcaya karşı etkili çözüm: Samuray böceği
– 2 santimetre uzunluğuyla tarım ekonomisini tehdit ediyor
Kahverengi kokarca “samuray böceği”ne karşı etkili test
SUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi İsmail Oğuz Özdemir:
Zararlının 5-10 yıl içerisinde tarımsal üretimdeki en önemli tehditlerden biri haline gelebileceğini düşünüyoruz.”
SAKARYA – Anavatanı Çin, Japonya ve Tayvan olan ve ilk kez 2017 yılında Türkiye’nin Artvin ve İstanbul şehirlerinde görülen istilacı kahverengi kokarca için samuray arısı en etkili çözüm olarak görülüyor. -2 santimetre, SUBÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi, verdikleri zararlardan tarım ekonomisinin derinden etkilenebileceğini belirtti.
Anavatanı Çin, Japonya ve Tayvan olan istilacı kahverengi kokarca, ilk olarak 2017 yılında Artvin ve İstanbul illerinde tespit edilmiş, ardından Amerika’ya ve ardından tüm Avrupa’ya yayılmıştı. Şu anda ülkemizde 17 ilde görülen bu canlı, yaydığı kokuyla çevresindeki türünü çağırarak üreyebilmektedir. Kahverengi kokarca başta fındık olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar verirken, önemli verim ve kalite kayıplarına da neden oluyor. Üreticilerin kabusu haline gelen ve şu anda hiçbir ilacın kullanılamadığı kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltmak için samuray arısı en etkili çözüm olarak görülüyor. Bu bağlamda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Entomoloji alanında öğretim görevlisi olarak görev yapan Dr. İsmail Oğuz Özdemir, kahverengi kokarcaların verdikleri zararla 5-10 yıl içerisinde tarım ekonomisini derinden etkileyebileceğini belirtti.
“Türkiye’de 2017 yılında enfekte oldu ve 17 ilde mevcut.”
SUBÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Oğuz Özdemir, “Anavatanı Çin, Doğu Asya, Japonya ve Tayvan’dan Amerika’ya, oradan da Avrupa’ya, hemen hemen tüm Avrupa’ya yayıldı ve 2017 yılında da salgın hastalıkla karşı karşıya kaldı.” Türkiye ve 17 ile bulaştı.” Mevcuttur. Artvin ve İstanbul’da tespit edildi. O tarihten bu yana yayılmaya devam ediyor. Popülasyon dediğim zararlının bölgelerde her geçen gün sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle dağıtım alanına baktığımızda başta fındık olmak üzere birçok meyve ve sebze de bulunmaktadır. “Aynı zamanda çok değerli bir zararlı. Aynı zamanda evlerde yüksek sayılarda toplanan kışlama davranışı da ciddi sorun teşkil ediyor” dedi.
“Zararlıyla mücadelede başarı oranı yüzde 80’e yaklaşıyor”
Zararlının popülasyonunu önlemek için samuray arısı üretildiğini belirten Özdemir, “Bakanlık zararlının ülkeye girişinden bugüne kadar takibini yapıyor. Aynı zamanda samuray arısı dediğimiz parazitoid çeşidi de üretiliyor. Tüm dünyada tanıtılan ve zararlıyla mücadelede yüzde 80’e yakın başarı gösteren arının ülkeye ithal edildiği ve “Bu faydalı samuray arısının seri üretimi ve piyasaya sürülmesi bu yıl gerçekleştirildi. Dolayısıyla en etkili çözüm olduğunu düşündüğümüz bu yöntemin bu yıl ülkemizde zaten yürürlüğe girmesinde ve kullanılmaya başlanmasında fayda var” dedi.
“Zararlının en önemli tehditlerden biri olabileceğini düşünüyoruz.”
Kahverengi kokarcanın büyüklüğünden ve verdiği zararlardan bahseden Özdemir, “Yaklaşık 1-2 santimetre büyüklüğünde diye tabir edebileceğimiz zararlıdır. Ancak bu boyutuna rağmen önemli bir üreme gücü, yeteneği vardır. yayılma, uçma yeteneği ve 300’den fazla konakçıya sahip olan zararlının istilacı olma yeteneği.” “En önemli faktörler arasında yer alıyor. Dolayısıyla zararlıların önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde tarımsal üretimde en önemli tehditlerden biri haline gelebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda Türkiye’de arıcıların seri üretime geçmesini ve serbest bırakılmasını faydalı buluyoruz.” çok değerli ve bunu mücadelenin en önemli konularından biri olarak tanımlamamız gerekiyor.” Şu şekilde konuştu: