Haber

prof. Naci Görür: İstanbul’da 2029’a kadar 7 ve üzeri deprem olma ihtimali yüzde 64.

Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Toplum ve Afet Risk Yönetimi’ seminerlerinin 7.’si ‘Ülkemizde Deprem ve Depreme Dayanıklı Kentler’ başlığı altında gerçekleştirildi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ozan Duygulu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen seminerin konuğu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görer oldu.

Görer, 1999’dan başlayarak 30 yıl içinde İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma ihtimalinin yüzde 64 olduğunu vurgulayarak, “Bu 2029’a kadar bir mühlet anlamına geliyor. Bu varsayım 15 yıl artı eksi olarak değerlendiriliyor. en iyi ihtimalle 2044’e kadar vaktimiz var demektir. Bir Afet Bakanlığı kurulursa ve bütçesi iyi olursa Türkiye’de önemli bir yol alabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Görer, Türkiye’nin en değerli gündeminin deprem olması gerektiğini vurgulayarak, fay tartışmasının bilim insanlarına bırakılması gerektiğini söyledi.

Bilim adamlarının bu konuyu medya önünde tartışmamaları gerektiğine işaret eden Görür, “Bu tartışmalar nedeniyle gerçek bir çözüme ulaşamıyoruz. Kabul etmemiz gereken bir gerçek var. Türkiye depremler ülkesi. Büyük depremler olabilir. her an her yerde binlerce insanımızı bir gecede kaybedebiliriz.”

Kentleri depreme dayanıklı hale getirecek altı bileşen olduğuna dikkat çeken Görer, bunların yönetim, kamu, altyapı, yapı stoğu, çevre-ekosistem ve ekonomi olduğunu anlattı.

prof. Dr. Görür, mikrobölgeleme çalışmalarının il özel idareleri tarafından yapılmasının ve arazi kullanımının önemine dikkat çekerek, 1999 depreminden sonra bu çalışmaların yoğun bir şekilde yapıldığını belirtti.

O dönemde bir ilçedeki mikrobölgeleme çalışmalarının 20-25 milyon dolara mal olduğunu belirten Görür, bu çalışmaların tüm Türkiye’de yapılması gerektiğini ifade etti.

Görür, geliştirilmekte olan erken sistemlerin temel amacının doğalgaz, su, elektrik gibi stratejik kurumlarda kesintiler sağlayarak güvenliğin önemini artırmak olduğunu anlattı.

‘İSTANBUL’U DEPREM DAYANIKLI HALE GETİREBİLİRİZ’

Günümüz teknolojisi ile depreme dayanıklı şehirler inşa etmenin zor olmadığını belirten Görür, şunları kaydetti:

“İstanbul’da olası bir depremde kanalizasyon ve içme suyu sistemlerinin zarar görebileceğini görüyoruz. Buna göre sistem iyileştirme çalışmaları yapmaya başladık. Bu Türkiye’de bir ilk. Ciddi bir şekilde çalışmaya başlarsak İstanbul’u depreme dayanıklı hale getirebiliriz.” .” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu