Ekonomi

Piyasalar nispeten sakin bir hafta bekliyor

Yurt içi piyasalardaki iyimser havanın genel hatlarıyla korunduğu, yurt dışında ise özellikle ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından değişen risk algısının varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu bir haftayı geride bıraktık.

ABD tahvilleri dünyanın en güvenilir yatırım aracı olarak kabul edilirken, not indirimi doğal olarak yeniden risk fiyatlaması yapılmasına neden oldu. ABD Hazine Bakanı YellenBaşta birçok yetkili olmak üzere birçok yetkilinin ikna edici açıklamaları, not indiriminin yarattığı baskının kısa süreli olmasını sağlayabilir.

diğer taraftan Besledi Toplantının olmadığı ayda para politikası ay sonunda yapılacak Jackson Hole sempozyumuna kadar arka planda olabilir. Ancak Fed yetkililerinden OkçuHafta sonu yapılan açıklamada, %2 şişirmeHedefe ulaşmak için daha fazla faiz artışı gerekebileceği gerçeği, piyasaların faiz duyarlılığının devam edebileceğine işaret ediyor.

Yeni haftanın gündemi nispeten sakin. İçeri Endüstriyel üretimVe cari hesap bakiyesiFed’in son toplantısının ardından yaptığı açıklamanın bilgiye dayalı hareket edeceğini vurguladığını düşünürsek, piyasaların bir süre daha makroekonomik göstergelere karşı yüksek duyarlıklı olacağını tahmin ediyoruz.

Bu kapsamda Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan TÜFE’yi haftanın en değerli konusu olarak değerlendiriyoruz. Hatırlanacağı üzere geçen yıl Haziran ayında %9’un üzerine çıkan TÜFE, 12 ayda %3’e kadar gerilemiştir.

Ancak özellikle son aylarda yaşanan geri çekilmede baz etkisinin büyük rol oynadığını da unutmamak gerekiyor. Baz etkisinin ortadan kalkması nedeniyle bire bir ölçekte güçlü bir trend artık beklenmiyor. Ayrıca Temmuz ayına ilişkin beklentiler, yıllık enflasyonun hızlı gerilemesinin ardından bu kez %3,2 düzeyine çıkacağına işaret ediyor.

Türk Lirası:İki haftayı aşkın süredir oldukça sakin bir seyir izliyor. dolar/TLKuru, geride bıraktığımız haftayı bire bir sakinlikte tamamladı.

Bir süredir belirttiğimiz gibi kısa vadede kurda anlamlı bir hareketlenmeyi gerektirecek bir gündem maddesi görmüyoruz. Bu bağlamda 27 seviyesi aşılsa bile hareket alanını sınırlı tutmak mevcut görünüm altında en olası senaryo olarak öne çıkıyor.

diğer taraftan TCMB Cuma günü enflasyon rakamlarının ardından her zamanki gibi aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda para politikasına değinilmezken, fiyatların seyri hakkında görüşler paylaşılıyor.

Bu kapsamda tüketici fiyatları %9.49Temmuz ayında zam oranındaki artışın tarihi trende göre yüksek bir fiyat olduğu vurgulanırken, enflasyonda vergiler, TL’deki kayıp ve fiyat artışlarının etkili olduğu vurgulandı.

borsa istanbul:Dış piyasaların zayıf seyrettiği haftada yükseliş trendini sürdüren BIST 100 endeksi, üst üste yedinci haftayı da değer kazanımlarıyla kapatarak oldukça iyimser bir tablo sergiledi.

Teknik açıdan kritik değer olarak gördüğümüz 7.300 puanın üzerinde güçlü bir kapanışı son derece değerli buluyoruz.

Yeni haftada bu seviyenin üzerinde kalması durumunda kısa vadede yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz. Böyle bir senaryoda izleyeceğimiz öncelikli amaç, sık sık dile getirdiğimiz 7.500 puandır. Uzun vadeli trendlerin işaret ettiği bu noktanın aşıp aşılmayacağı da kısa vadeli performansta belirleyici olacaktır.

BIST 30 en yakın vadeli VİOP sözleşmesi

Günü 8.250 noktada kapatıyoruz BİST 308.193, 8.127, 8.069 ve 8.003 numaralı Sözleşmeler ek olarak görüntülenebilir.

8.308, 8.374, 8.432 ve 8.498 direnç noktaları.

USD/TRY en yakın vadeli VİOP sözleşmesi

Günü 27.579 seviyesinden kapatan 27.386, 27.1655, 26.9725 ve 26.7515 USD/TL vadeli işlem sözleşmeleri baz olarak takip edilebilir.

27.772, 27.9925, 28.1855 ve 28.4065 direnç noktalarıdır.

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu